A borostyánlevél, mint tökéletlen házi mosószer

A házilag kotyvasztott dolgaim nem mindig sikerülnek úgy, ahogy szeretném, de ebbe a “városi nomád” életmódba nálam belefér a tesztelgetés, ha nem jár felesleges hulladékkal a sikertelenség. A tavalyi vadgesztenyés fellángolásom után úgy döntöttem, ezúttal borostyánlevélből próbálok meg mosószert készíteni, hátha rátalálok egy egész évben előállítható, környezetbarát alternatívára a ruhák mosásához. Nos, a spanyolviaszt most sem találtam fel, de azért elmesélem a próbamosás utáni tapasztalataimat.

A borostyán-hatás ugyanazon az alapon működik, mint a mosódió vagy vadgesztenye esetén, a levelekből meleg víz hatására kiválik a természetes szaponin-tartalom, az ekkor képződő hab pedig megtisztítja a ruhákat. Állítólag minél sötétebb és nagyobb a levél, annál több szaponin található benne. Én a bérlakásunkhoz tartozó udvarról gyűjtöttem be a szükséges mennyiséget, egy mosáshoz körülbelül 7-8 levelet szántam az interneten található útmutatások alapján.

Variációk a mosószerre főzzéssel, vagy anélkül

Tanulva a vadgesztenyés esetből, amikor totál feleslegesen pucoltam, vágtam, főztem, szűrtem a mosószernek valót ahelyett, hogy egyszerűen zokniba kötöttem volna a feldarabolt termést, most eszembe sem jutott felfőzni a borostyánleveleket. Már csak azért sem, mert az internetes videókban futtatott barna lötty nem volt túl meggyőző számomra. A teljesség kedvéért elmesélem, hogy főzés esetén a felszabdalt leveleket körülbelül tíz percig forralni kell, majd átszűrni a kész mosógélt és használatig a hűtőben tárolni, bár csak rövid ideig tartható el büdösödés nélkül, tehát nem vagyok benne biztos, hogy megéri a macerát.

Én szimplán leszedtem a falról a borostyán-leveleket, kis darabokra szaggattam a kezemmel és egy zokniba kötve tettem a dobba. Öblítőként ecetet használtam. Már félúton feltűnt, hogy a víz nem igazán habosodik, na sebaj, gondoltam, a lényeg az lesz, tiszta-e a ruha a mosás végén vagy sem. A vadgesztenyés próbához hasonlóan ezúttal is betettem a ruhák mellé egy összefoltozott törlőkendőt a borostyán folttisztító hatásának elemzéséhez, ezt elfelejtettem lefotózni a mosás előtt, úgyhogy már csak kimosott állapotban tudom megmutatni.

A végeredmény jó volt, de nem tökéletes

A ruhákat – amelyeknek tulajdonképpen csak általános mosásra volt szükségük -, ugyanolyan tisztán vettem ki a gépből, mint máskor, ráadásul nem éreztem azt az enyhén dohos szagot, amiről néhányan beszámoltak a borostyánlevéllel való mosás kapcsán. A foltokkal viszont láthatóan gyatrán bánt, szinte semmit nem hozott ki a törlőkendőből, pedig semmi komolyat nem kentem rá a teszt során, csak bolognai-szaftot, paradicsomot, ilyesmit.

Ha őszinte akarok lenni, nem vártam nagy csodát ezektől a vékony kis levelektől. A vadgesztenye más téma, az már a főzéskor feltűnően habzott az edényben, és szívesen ajánlottam is általános mosáshoz, a borostyánt viszont maximum akkor tudom javasolni, ha biztos, hogy a ruhákon sehol sem akad egy-egy eldugott foltocska. Mert az tuti, hogy nem fog kijönni. 

Ha tetszett a posztom és szívesen olvasnál még hasonló témákban, kedveld a Facebook oldalam >>ITT<< vagy a blog jobb oldalán található Facebook-dobozon keresztül 🙂

 

 

 

5 2 votes
Article Rating

Ez is érdekelhet

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments