6 módszer, amivel csökkentheted az E-hulladékod mennyiségét

Két hónappal ezelőtt potom pénzért megszabadultam végre a sosem használt rizsfőzőmtől, és megfogadtam, hogy tényleg ez volt az utolsó felesleges elektronikai vacak, ami helyet kapott az otthonomban. A műszaki dolgokkal kapcsolatos viszonyomat egyébként is a langyos pocsonya jelzővel illetném, jó, hogy vannak, de ha valaki, hát én aztán sosem estem hanyatt egy új telefon vagy nagyobb tévé gondolata előtt, mindig megelégedtem az aktuális darabbal.  Pláne, miután néhány év háztartásvezetés után rájöttem, milyen rosszul esik egy-egy elromlott elekronikai eszköz javítására kiadni a pénzem ahelyett, hogy valami értelmesebbre költeném 🙂

Mindemellett elképesztő látni azt a brutális mennyiségű elektronikai hulladékot, ami egy átlagos háztartásból a szeméttelepre kerül. Hűtő, indukciós tűzhely, mosógép, tablet, telefon, szárítógép, hajvasaló, karácsonyi füzérek, töltők, robotgép, botmixer, masszázsszék, elektromos grill, epilátor, szendvicssütő… Nekem ezeknek a fele sincs meg, de ha belegondolok, hogy életem során “csak” hét okostelefont, öt mosógépet, három hűtőt, hat autóaksit használok el – már amennyiben kibírják hosszú évekig anélkül, hogy tönkremennének -, ezt pedig felszorzom 1-4-7 milliárd emberrel eszköztől függően, akkor kimondhatatlanul nagy számú E-hulladék keletkezik egyetlen generáció élete során.

Persze, nem élhetünk ősember módjára egy barlangban, számomra is elképzelhetetlen a háztartásom hűtő vagy mosógép nélkül, de a paleolitikumbeli állapotok és a túlgépesítettség között illene megtalálni az arany középutat. Akkor is, ha éppen a világ másik feléről irányítható “okosotthon” dívik a lakberendezési trendek között, én legalábbis túlzásnak találom azt a fokú elkényelmesedést, amikor valaki már a redőnyt sem bírja a két kezével felhúzni, csak elektromos segítséggel.

Hogyan csökkentheted a háztartásodban keletkező E-hulladék mennyiségét?

 1. Ne vásárolj olyan elektronikai eszközöket, amelyekre valójában nincs szükséged
  A műszaki holmiknak alapvetően két célja van, a szórakoztatás vagy a mindennapi feladatok megkönnyítése, szóval érdemes elgondolkodnod rajta, tényleg használod-e őket rendszeresen, mert ha nem, akkor valószínűleg nincs is rájuk szükséged. Felesleges beszerezned egy gofrisütőt azért, hogy évente kétszer süss vele, vegyél inkább a boltban gofrit. A tabletnek sincs sok értelme, ha van laptopod és okostelefonod, mert nem nyújt annyi pluszt, hogy megérje szennyezni vele a környezetet. A páratartalom mérőt és hasonló  műszaki nyalánkságokat már meg sem említem…
 2. Ha megteheted, dönts jellemzően hosszú élettartamú márkák mellett
  Az elektronikai eszközök piacán vannak olyan márkák – pl. a Miele -, amelyek köztudottan tovább működnek, mint az olcsóbb társaik, márpedig egyáltalán nem mindegy, hogy tizenöt év alatt egy mosógépet küldünk szeméttelepre vagy hármat. Az árkülönbség kifizetését nyilván nem mindenki engedheti meg magának, de azt hiszem, a valóságban többen megtehetnék, hogy hosszú élettartamú gépeket vásároljanak, mint amennyien meg is teszik. Egy környezetkímélő gép rövid távon anyagi lemondást jelenthet valami másról, de hosszútávon megtérül a kiadott pluszköltség, ha cserébe felére csökken a veszélyes hulladék mennyisége.
 3. Minden elektronikai eszközt használj a teljes tönkremeneteléig
  A műszaki cikkek piaca iszonyatosan gyors tempóban nő, úgyhogy mindig fogsz “szebbet és jobbat” találni az aktuális készülékeidnél, de tényleg annyira fontos az állandó újítás? Tényleg szükség van három évente új telefonra, zenélő mosógépre a hagyományos helyett, muszáj valamit lecserélni, csupán azért, mert “régi”? A működő eszközök megtartása mellett sokat tehetsz azzal is, ha a tönkrement darabokat automatikus csere helyett első körben megjavíttatod – igen, időnként a javítás sem éri meg anyagilag egy új gép árához képest, de ha elkezdesz környezettudatosan élni, úgyis megspórolsz annyi pénzt az újfajta életmóddal, hogy beleférjen a szerelés ára.
 4. A felesleges elektronikai holmijaidat ne őrizgesd vagy kukázd, hanem add tovább
  Ha úgy döntesz, hogy egy bizonyos eszközre nincs többé szükséged (meguntad, mégis lecserélnéd, nincs helyed számára), első körben próbáld meg eladni vagy elajándékozni másoknak. A tönkrement holmiknak is megvan a maguk vevője, ha pénzért nem akarják vinni, add ingyen, majd eldöntik az új tulajdonosok, hogy mit kezdenek vele. Ami neked felesleges, az másnak szükséges lehet, és ha valaki használtan be tudja szerezni ezeket a holmikat, akkor nem kell újonnan megvennie, tehát ezzel is hozzájárulsz az elektronikai eszközök előállításának csökkenéséhez.
 5. Fogj össze másokkal, és osztozzatok meg a ritkán használt eszközökön
  Tudom, hogy vannak olyan elektromos gépek egy háztartásban, amelyeket akkor is be kell szerezni, ha ritkán használjuk őket – pl. a fűnyíró -, vagy előfordulhat, hogy valami nélkül egyszerűen nem akarsz élni, hiába csak havi egy alkalommal veszed elő. A rokonok, barátok és szomszédok között talán akad olyan, akinek szintén szüksége lenne az adott dologra, de hajlandó belemenni, hogy megosztozzatok a használaton és a költségeken, így nem fordulhat elő, hogy kihasználatlanul eszi meg az idő ezeket a holmikat.
 6. Mondj le látszólag nélkülözhetetlen műszaki cikkekről a környezettudatosság kedvéért
  Az emberiség tulajdonképpen évezredekig megvolt elektronikai eszközök nélkül, ami azt jelenti, hogy ma is képesek lennénk létezni nélkülük, csak nem akarunk. De azért be kell látnunk, vannak olyan dolgok a háztartásunkban, amelyek valójában nem nélkülözhetetlenek a hétköznapok során, mindössze kényelmetlen lenne nélkülük élni, ilyen a mosogatógép, a televízió vagy a mikró (ezekről én speciel le tudnék mondani, ha a férjem nem ragaszkodna hozzájuk). A lemondásnak ez a foka a legnehezebb, ám egyben leghasznosabb is.

Az elektronikai eszközökkel három nagy probléma van, első körben az, hogy a gyártásuk rengeteg erőforrást igényel, egyes földfémekből már hiány alakult ki a műszaki cikkek miatt. A második problémát az jelenti, hogy a műszaki dolgokat kevert anyaguk miatt nehéz újrahasznosítani, hiszen mindent darabokra kellene szedni a szeméttárolókban, talán pont emiatt hasznosítják újra globálisan mindössze az elektronikai hulladék 15%-át. A maradék égetőkbe kerül, és itt jön képbe a harmadik bökkenő, az a sok egészségre káros vegyi anyag (pl. ólom, berillium), ami az égetéskor bejut az ivóvízbe és a termőtalajba.

Tudom, hogy a környezettudatosságban jelenleg nagy szerepet játszanak az inspirációs képek, meg nem vásárolt elektornikai eszközökről viszont képtelenség szép fotókat készíteni, de azért, mert ez a jellegű környezetszennyezés nem látványos, attól még létezik. És talán még a műanyagzacskóknál is nagyobb problémát jelent.

Ha tetszett a posztom és szívesen olvasnál még hasonló témákban, kedveld a Facebook oldalam >>ITT<< vagy a blog jobb oldalán található Facebook-dobozon keresztül 🙂

0 0 votes
Article Rating

Ez is érdekelhet

Subscribe
Visszajelzés
guest
2 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Orsi
Orsi
2 éve

Nem válaszoltam az insta sztorira de most végiggondoltam a háztartást, és 18 darabunk van itthon, egy két fős háztartásban. Nem tudom, hogy ez sok, vagy kevés, de van ami felesleg, és van, ami hiányzik még, szóval, ha eladom ami felesleg és megveszem ami hiányzik a szám úgysem fog szerintem 15 alá csökkenni nálunk, ha most így belegondolok. Viszont az utóbbi időben igyekszünk okosan választani ilyen termékeket, már csak az etikátlan kobalt bányászat miatt is. Mivel egyikünk se szívesen támogatja a gyerekmunkát. Amúgy… meg kell hagyni hogy ezek közül van pár olyan amit alig használtan kaptunk, illetve néhány, amit mi is… Read more »