5 pozitív dolog, amit a minimalista életmódnak köszönhetek

Azt hiszem, ha folyton arra bíztatlak benneteket a blogon, hogy engedjétek el az egész fogyasztói mizériás őrültséget, elégedjetek meg kevesebbel, csökkentsétek a fogyasztásotokat környezetvédelmi okokból, akkor többet kell villantanom, mint a csicsás bolhapiacos kávéscszészéimet vagy a wifimentes hétvégék gondolatát. Igaz, szerintem ezek is elég meggyőzőek, de csak okozatok, nem okok. 🙂

Bár ma azt vallom, hogy a kevesebb néha több, nem volt ez mindig így. A korrektség kedvéért el kell mesélnem, hogy nekem is voltak pazarló elképzeléseim az életről, beépített gardrób sok-sok ruhával, dekorációs shabby vackok minden mennyiségben és annyi kreatív program, ami csak beleférhet egy nagypolgári életbe, színház, utazás Dubai-ba, kézműves workshopok… Sokáig elhittem, hogy az ember élete csak akkor lehet teljes, ha semmiből nem marad ki, ami másoknak is jut.

Az otthonom és a tevékenységeim egyszerűsítésével viszont letisztultak előttem a dolgok, és most teljesen másképp vélekedem a minőségi élet fogalmáról, mint régen. Minőségi élet az, amit szívesen élek, mások véleményétől vagy befolyásától függetlenül, és ebbe nem feltétlenül tartozik bele a fogyasztói javak két pofára habzsolása. Akkor sem, ha a szomszéd, a rokon, a nagyvilág lesajnál érte, netán azt hiszi, csak azért nem cserélem két évente a telefonom, mert nem futja rá.  Futja szerencsére, sőt, a fogyasztói aszkétizmus még mindig távol áll tőlem, tehát igenis vásárolok magamnak időnként tárgyakat vagy programokat, de nem értek egyet azzal, hogy minél több holmim van, annál boldogabb leszek.

Egyébként ez az a dolog, amivel kapcsolatban a bolygó hét és fél milliárd lakosa önérzetesen vallja, hogy ő a kivétel, akire nincsenek hatással a reklámok, a fogyasztói társadalom, a többi ember, az agymosás – csak tudnám, akkor hogy jutottunk el mégis odáig, hogy a túlfogyasztás napja tavaly már augusztus elsejére esett!?

De nézzük azokat a pozitív változásokat!

Kevesebb stressz
A felesleges tárgyaktól való megszabadulásban az a jó, hogy megszabadulunk a velük együtt járó bosszankodástól is. Én mindig ideges lettem, amikor valami elromlott itthon, mert a hétköznapi tennivalók között nincs kedvem javítgatással foglalkozni, megint pénzt kidobni vagy azon hőbörögni, miért tervezik rövid élettartamúra. Ami nincs, az nem megy tönkre, úgyhogy egyszerűen átgondoltam, mire van szükségem valójában a háztartásomban: három tévére, tojásfőzőre, száz ruhára biztosan nincs. A holmijaim számának csökkenésével a döntési kényszerek is megszűntek.

Több szabadidő
Egy olyan otthonban, ami tele van zsúfolva bútorokkal és kacatokkal, nagyon sok időt kell takarítással, rendszerezéssel vagy állagmegőrzéssel tölteni, én viszont nem akarom a fél életemet végigportalanítani. A kevesebb cucc kevesebb elintézendő feladatot jelent. Az alapos lomtalanításon túl elkezdtem tudatosan megszervezni az időbeosztásomat is, a BuJo-módszerem mondjuk haldoklik, de bizonyos tevékenységek minimalizálásával/egyszerűsítésével (pl. offline napok vagy menütervezés) sikerült plusz időre szert tennem.

Jelentős pénzmegtakarítás
A boltokban semmit nem adnak ingyen, márpedig nekünk, átlagembereknek korlátozott pénzmennyiségből kell valóra váltanunk az álmainkat, tehát nagyon fontos, hogyan osztjuk be a rendelkezésre álló összeget. Én úgy döntöttem, nem fogom a kemény munkával megkeresett pénzem eldobható és magamutogató presztízstárgyakra költeni, nem veszem meg az ötvenedik karácsonyfadíszt, a tizedik nadrágot, a századik tárolódobozt a szekrényekben őrzött kacatoknak. Tárgyak helyett élményekre költök, mert sírba vinni csak az emlékeket lehet, lomokat nem.

Környezettudatos lelkiismeret
A hulladékmentesség nálam nem a minimalizmus hatására kapott szerepet, de ettől függetlenül szoros átfedés van a két témakör között, hiszen a fogyasztásom csökkentése automatikusan magával hozta a szemetem csökkenését is. Vagy fordítva. Mindenesetre, a nemvásárlásaim révén szerintem elég nagy mértékben hozzájárulok a bolygó fenntarthatóságához, az én lelkiismeretem tehát nyugodt, ha arra gondolok, vajon tettem-e valamit azért, hogy a leendő gyerekeimnek is jusson még a Föld erőforrásaiból.

Mélyebb önismeret
A minimalista életmód egyszerűsítése lényegében azt jelenti, hogy megszabadulunk azoktól a dolgoktól és érzésektől, amelyek nem okoznak örömet, tehát muszáj volt nekem is valamiféle önvizsgálatot csinálnom a saját életemet illetően. Listát írni arról, mit akarok igazán elérni, hogy szeretném tölteni a napjaimat, mire akarok időt, pénzt, energiát fordítani és mire nem, mert utóbbiakat el kell(ett) engednem. A fontos dolgok előtérbe helyezéséből született meg például a blog 🙂

Nem akarom azt hazudni, hogy a minimalista életmód egy csapásra megoldotta a problémáimat, elsimultak a ráncaim, lett ötven millió a bankszámlámon vagy független lifestyle coacher lettem a tömegek előtt, de kétségtelenül ráterelt egy olyan útra, ahol az álmaim megvalósíthatóbbak lettek. Kevesebb időhiány, vágyakozás, hamis illúzió áll előttem akadályként, amire nekem személy szerint nagy szükségem volt, mert gyakran éreztem úgy, hogy a befektetett munkám és a cserébe kapott eredmény köszönőviszonyban sem áll egymással. Most kicsit más szemmel mérem az eredmnyeket is.

Ti milyen pozitív változásokat vettetek észre az életetekben, miután elkezdtétek alkalmazni a “minimalista praktikákat“? 🙂

Ha tetszett a posztom és szívesen olvasnál még hasonló témákban, kedveld a Facebook oldalam >>ITT<< vagy a blog jobb oldalán található Facebook-dobozon keresztül 🙂

 

 

5 1 vote
Article Rating

Ez is érdekelhet

Subscribe
Visszajelzés
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna
Anna
3 éve

Nagyon jól bemutattad, hogy szerinted milyen a minimalista életmód. Ha odafigyelünk, akkor valóban jobbá tud változni az életünk. Én a tudatos vásárlás mellett teszem le a voksomat. Kicsit jobban belemélyedve a témába böngésztem az internetet és ez a cikk nagyon jól bemutatja a témát. Ha megengeded, ajánlom Neked is figyelmedbe. https://tudomanyplaza.hu/oko-es-biocimkek-tudatos-vasarlo/