5 kérdés és válasz a #használtruhaszeptember kapcsán

A fenntartható divatról szerintem nem lehet eleget beszélni egy olyan világban, ahol évente száz millió tonnányi textil kerül a szeméttelepre, úgyhogy felcsillant a szemem, mikor szembejött velem a brit Oxfam szeptemberi környezettudatos kampánya. A nonprofit szervezet arra kérte az embereket, hogy a bolygó védelmének érdekében 30 napig mondjanak nemet az új ruhák vásárlására, azaz egyáltalán ne vegyenek semmit vagy próbálják meg másodkézből beszerezni a szükséges holmikat, és a visszajelzések alapján már az első héten elég népszerűre sikeredett a kampány.

Úgy látom egyébként, hogy 30 napig ruhavásárlás nélkül élni nem kihívás, megdönteni a használt ruhákkal kapcsolatos előítéleteket és rávenni az embereket, hogy az egy hónap elteltével se plázákba rohanjanak pótolni a hiányzó darabokat, az viszont nagy falat. A használt cuccok szerencsére egyre népszerűbbek, de még mindig létezik egy hatalmas csoport, amelyik nem hajlandó “mások levetett holmiját” hordani, mert a másodkézből beszerzést cikinek, igénytelennek vagy időrablónak tartja.

Remélvén, hogy az Oxfarm kampánya mindenkit elér előbb-vagy utóbb, 5 kérdéssel és válasszal készültem azoknak, akik még mindig idegenkednek a second hand gondolatától 🙂

  1. Miért fontos, hogy használt ruhát vásárolj?
A textilgyártás a legkörnyezetszennyezőbb iparágak közé sorolható, ami a gyakorlatban két dolgot jelent: elképesztő mennyiségű meg nem újuló energiaforrást vesz igénybe és az ellenőrizetlen körülmények miatt folyamatosan károsítja az élővilágot. Egyetlen póló legyártásához közel 2700 liter ivóvízre van szükség, ami több mint 3 évig fedezhetné egy ember vízszükségletét – ezt a mennyiséget elpazarolni azért, hogy minden szezonban új pólót vegyünk, szinte égbekiáltó hülyeség. Pláne, ha figyelembe vesszük, hogy a mostanáig legyártott ruhamennyiséget képtelenség tárolni, ezért az országok jobb megoldás híján a szintén környezetszennyező égetés mellett döntenek.
Hol érdemes second hand cuccokra vadásznod?

 2. Hol érdemes second hand cuccokra vadásznod?
Ha egyszerű megoldásokra törekszel, érdemes benézned néhány népszerű turkálóba, hiszen ezekben az üzletekben általában nagy mennyiségű és viszonylag olcsó ruhák várnak, szóval esélytelen, hogy semmit ne találj magadnak. A garázsvásárokon, ruhacserés találkozókon, bolhapiacokon szintén különösebb erőfeszítés nélkühatsz ki klassz darabokat. Ha nem zavar, hogy a beszerzés némi logisztikázással is jár, nézz körül az internetes értékesítési felületeken, például a Jófogáson, Vaterán vagy a Marketplacen, esetleg lépj be egy-egy helyi csoportba, sokan teszik fel fillérekért a megunt gönceiket.

 3. Milyen árkategóriában mozog a használt ruha az újhoz képest?
A határ – mint mindenhol – itt is a csillagos ég. Mióta a környezettudatosságnak hála divatba jött a turizás, az üzletek egy része elszállt az árakkal, de bizonyos boltok pofátlansága nem jelenti azt, hogy máshol sem lehet olcsón kifogni a ruhákat, sőt! A kilós turik nagy része még mindig 1000-2500 ft/k-os áron értékesíti a ruhákat, online vásárlás esetén pedig nyugodtan alkudj, olyan nehéz túladni a használt holmikon, hogy az eladó valószínűleg örül majd, ha valaki elviszi 3-400 forintért a feltett portékáját.

 4. Mi a használt ruha vásárlásának titka?
Elsősorban az, hogy ne konkrét elképzelésekkel vágj bele a ruhakeresésbe, hanem hagyd, hogy megtaláljanak a tökéletes darabok. A turkálóban nem mindig fogod megtalálni azt, amit éppen keresel – bár egyre több helyen válogatják külön szín és méret szerint a ruhákat -, de pont kutakodás közben jöhetsz rá, hogy szívesen hordanál mást, mint amit először elképzeltél magadon. Persze, a kincskeresésnek is megvan a buktatója, mégpedig a túlvásárlás. Ne szerezz be több ruhát, mint amennyire valóban szükséged van, akkor sem, ha olcsóak és szépek.

 5. Mi van, ha mások megszólnak, mert használt ruhában jársz?
A legegyszerűbb, ha ebben a témában sem foglalkozol mások véleményével, és magasról letojod, ki mit gondol rólad vagy az öltözködési szokásaidról. Ha mégis fusztrál a dolog, akkor egyszerűen tartsd meg magadnak a titkot, honnan vásárolsz, tulajdonképpen senkinek nem kell tudnia, honnan szerzed be a ruháidat. Mondd, hogy kaptad, nem emlékszem, a Zarában vetted. Ez hazugság, igen, de én úgy érzem, a túlfogyasztásnak már azon a pontján járunk, amikor a további problémák megállítása fontosabb, mint az igazmondás arról, hol öltözködünk.

Az Oxfarm kampánya Magyarországon most #használtruhaszeptember néven fut, ezzel a hashtaggel jelölheted a közösségi oldalakon te is, ha részt veszel a 30 napos second hand kampányban. Mutasd meg, mit vettél, adj tippeket és inspirálj másokat arra, hogy szintén nemet mondjanak a fast fashionre! 🙂

Ha tetszett a posztom és szívesen olvasnál még hasonló témákban, kedveld a Facebook oldalam >>ITT<< vagy a blog jobb oldalán található Facebook-dobozon keresztül 🙂

 

 

0 0 votes
Article Rating

Ez is érdekelhet

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments