10 rossz kifogás arra, miért nem környezettudatos valaki

A klímaváltozás gondolatára időnként engem is elfog az ökopara, mert előre látom, milyen kínkeserves lesz megélni harminc év múlva a megcsappant erőforrások miatt összeomló gazdaságban, és az aggodalmaimon az sem segít, hogy a zöldközösségek aktívan dolgoznak a hulladékmentességen vagy a fogyasztása csökkentésén, tudniillik, néha úgy érzem, mintha a környezettudatosok csoportja igazából csak egy apró, alternatív világ lenne nagy büdös valóságban. Vannak, vagyunk, de a hét milliárd emberhez képest maroknyian sem.

A felszínes panaszkodás természetesen működik, pláne az utóbbi években, mióta a klímakutatók rendszeresen kongatják a vészharangokat, és a csapból is az folyik, hogy 2050-re összeomlik az ökoszisztéma, nem lesz földgáz, olaj, nem lehet majd leruccanni hétvégére a comói-tó mellé repülővel üzemanyag híján, a szeszélyes időjárás miatt megötszöröződnek az élelmiszerárak, a pusztuló földrészekrők pedig tök jogosan megindul a százmilliós emberáradat, szóval a gyerekeinknek nem majd jut munka, normális élelmiszer, tiszta ivóvíz, luxus lesz autót fenntartani, nyaralni vagy lakáshoz jutni – és az emberek többségének az a reakciója erre, hogy két szívószálas kép között megosztja fészbukon egy szomorú smiley-val a híreket.

Aztán jönnek a kifogások, hogy ki miért nem próbál meg környezettudatosabban élni, hiszen régóta tudjuk, hogy kifogásokat keresni mindig könnyebb, mint vállalni a személyes felelősségünket bizonyos dolgokban. Bevallom, engem nagyon bosszant ez a passzivitás és közöny, miközben tudom, hogy az összeomláskor azok fogják segítségért taposni egymást az első sorban, akik most, amikor van van lehetőség változtatni, lepöckölik magukról a cselekvés terhét.

Csomagolásmentes szappan, bambusz fültisztító pálcika, mosható sminlemosó korong

Összegyűjtöttem azt a tíz kifogást, amivel a leggyakrabban találkozom személyesen vagy az online világban a környezettudatosság kapcsán.

 1. A vállalatok miatt van klímaváltozás, nem mi tehetünk róla
  Sokan úgy vélik, hogy kizárólag a válllatok környezetszennyező tevékenységei hibásak a jelenlegi helyzetben, elvégre ők csomagolják műanyagba a termékeiket, engedik a folyóvízbe a vegyszereket vagy gyártanak rövid élettartamú elektronikai eszközöket. Ez a probléma nem tagadható, egyértelmű, hogy a vállalatok módszerei is felelősek a klímaváltozásért, de az üzemek végső soron nekünk termelnek. Azt gyártják, amire igény van, ha műanyag kell, műanyagot, ha zöld alternatíva kell, akkor zöld alternatívát. A hatalom a mi kezünkben van, mert az esetek 80%-ában mi döntjük el, mit, honnan és hogyan vásárolunk vagy nem vásárolunk meg.
 2. Nincs időm ilyesmikkel foglalkozni munka után/gyerek mellett
  A kifogások kifogása, ami valójában azt jelenti, hogy “nincs kedvem”, csak ciki lustasággal takarni a nemtörődömségünket, ezért marad helyette az örökös időhiány emlegetése. Mintha tovább tartana eldobható fogkefe helyett komposztálhatóval fogat mosni, vagy vászonszatyorba tenni a gyümölcsöt nejlon helyett… A hulladékmentes és környezettudatos szokások valójában ritkán igényelnek plusz időt, fél év elteltével pedig annyira beépülnek a mindennapjainkba, hogy az lesz természetes, ami korábban furának tűnt.
 3. Megérdemeljük, hogy kipusztuljunk, ha már tönkretettük a Földet
  Oké, velük nehéz vitatkozni, mert lényegében igazuk van. Itt van ez a csodaszép bolygó, amit az emberiség folyamatosan kizsákmányol és szipolyoz ahelyett, hogy világbékére meg hasonlóan idealista utópiákra törekedne, tehát a társadalom tulajdonképpen valóban megérett a pusztulásra. Nem tudja megbecsülni, amije van. A gond ott kezdődik, hogy ezt a kifogást szerintem senki nem gondolja komolyan, a többség csak azért hajtogatják, hogy addig se kelljen a környezettudatosság témájával foglalkoznia.
 4. A klímaváltozás nem is létezik, a globális felmelegedés természetes dolog
  A kétkedők news fake-t kiáltanak, szerintük az egész klímaváltozás a sötétzöldek és a média agymosása, hiszen a bolygó 4 milliárd éves történelme során természetes esemény volt a hőmérséklet tartós emelkedése vagy csökkenése. Meg egyébként is hideg volt a május, akkor hol van itt a felmelegedés?! Nos, a Föld klímájának változása valóban természetes jelenség, ha magától és megfelelő idő alatt következik be, a mostani üvegházhatásért viszont tagadhatatlanul az elmúlt 150 év emberi tevékenysége felelős, a bolygó ráadásul gyorsabban melegszik, mint ahogy az ökoszisztéma alkalmazkodni tudna hozzá. A Földnek egyébként mindegy, milyen gyorsan melegszik, nekünk annál kevésbé…
 5. Én csak egy ember vagyok a sok közül, ugyan mit számítanak a tetteim?
  Az emberi hitetlenség végtelen, pedig számtalanszor bebizonyosodott már, hogy egyetlen személy is beindíthat olyan folyamatokat, amelyek aztán az egész világra hatással lesznek. Én környezettudatosan élek. Ha te is elkezded, akkor már ketten leszünk. Ha valaki látja a példád, és követni kezd a kételkedés helyett, akkor hárman. Az internet tele van szeméthalmok képeivel és a felirattal, hogy “Egyedül kevés vagyok a változtatáshoz – mondta hét és fél milliárd ember”, mit lehetne még hozzáfűzni ehhez? A személyes felelősség megszüntetése csak önámítás.
 6. A környezettudatosság drága dolog, nem telik rá, hogy zöldebben éljek
  Vannak fenntartható alternatívák – például a szürkevíz-szűrő rendszer vagy az intimkehely -, amelyek hirtelen nagyobb kiadást jelentenek, ezért sokan abban a tévhitben élnek, hogy a hulladékmentesség drága dolog. A pénzt meg különben is szívesebben verik el cigire, Iphone-ra vagy fast fashion ruhákra, mint lebomló mosogatókefére. A környezettudatos életmód kezdeti kiadásai azonban a tévhittel ellentétben hosszú távon megtérülnek, sőt, kifejezetten sokat lehet spórolni azzal, ha az ember elkezd zöldebben élni.

  Kimérős vásárlás, házi száraztészta, papír és üvegcsomagolás műanyag helyett
 7. Leszarom az egész klímaváltozást, engem úgysem érint a dolog
  Az önző emberek kedvenc kifogása, akiknek senki és semmi nem számít a világon, talán még az sem érdekli őket, ha harminc év múlva éhen döglenek a gyerekeik, csak nekik ne kelljen lemondaniuk a kényelemről a jelenben. Mert lemondani nehéz, nekik viszont joguk van a felhalmozáshoz, szemeteléshez, erőforrás-pazarláshoz, a többiek meg tudjanak rá és hippiskedjenek, ha akarnak. Az idősekre különösen jellemző az a gondolkodás, hogy “ők már úgysem élik meg” a klímaváltozást, ezért nem is akarnak foglalkozni a dologgal. A kifogás rákfenéje az, hogy ha minket nem is érint a dolog, a szeretteink még szenvedhetnek a következményektől…
 8. Környezettudatos vagyok, hiszen szelektíven gyűjtöm a szemetet, ez nem elég?
  Én szeretném azt hinni, hogy az emberek javarésze nem önzőségből hanyagolja el a környezettudatosságot, hanem azért, nincs tisztában a téma fontosságával vagy azzal, mennyi mindent tehet a klímaváltozás ellen. Persze, nehéz lépcsőfokokat megállapítani, de szerintem önmagában attól, hogy valaki szelektíven gyűjti a hulladékot, még nem lesz környezettudatos, ez ugyanis olyan alapvető dolog, minthogy lehúzzuk magunk után a wc-t használat után. A környezettudatosság kicsit több ennél, inkább egyfajta zöld törekvés az életünk minden területén a fenntarthatóság elérésére. Akkor is, ha néha nehéz.
 9. Már túl késő a változtatáshoz, akkor meg minek strapáljuk magunkat?
  A pesszimisták általában úgy vélik, hogy ha valamit nem tudunk teljes mértékben megelőzni, akkor kár foglalkozni vele, így lesz a klímaváltozásból is a tanult tehetetlenség egyik példája. Sajnos, valóban egyre több jel mutat arra, hogy visszafordíthatatlan folyamatról beszélünk, de ez nem azt jelenti, hogy minden veszve van, a következményeken még tudunk tompítani, a következő generációknak még adhatunk esélyt arra, hogy kevésbé fájjon az átállás a túléléshez szükséges újfajta gazdasági és társadalmi rendszerre.
 10. A túlnépesedés hibás a klímaváltozásért, a harmadik világban kellene megálljt parancsolni
  Az emberiség létszáma lassan eléri a 8 milliárd főt, tehát még több erőforrásra lesz szükségünk a jelenlegi életszínvonal fenntartásához, ezért sokan úgy vélik, a szegényebb országok lakosságának csökkenésével a klímaváltozás is megállna, de ez nem igaz. A  felmelegedést valójában a nyugati, fejlett világ generálja a mértéktelen fogyasztásával, hiszen 100 harmadik világbeli nincstelen egész életében nem használ el annyi erőforrást, nem termel annyi szén-dioxidot vagy hulladékot, mint egyetlen magyar. Abszurd elvárni, hogy a világ szegényebbik fele ne akarjon úgy élni, mint mi, hogy cserébe nekünk több maradjon.

A klímaváltozás kora itt van a nyakunkon, szóval véleményem szerint nem elegendő közösségi oldakon sopánkodni vagy posztolgatni a melegrekordról, cselekedni kell. Egy fenntartható otthon vezetése nem ördöngösség, a blogomon én is számtalan tippet és trükköt osztottam már meg arról, hogyan igyekszem környezettudatosabban élni, és ha vannak is tökéletlenségeim, ez nem mentség mások érdektelenségére. Közös a bolygó, közös a felelősség, közös a teher…

Ha tetszett a posztom és szívesen olvasnál még hasonló témákban, kedveld a Facebook oldalam >>ITT<< vagy a blog jobb oldalán található Facebook-dobozon keresztül 🙂

5 1 vote
Article Rating

Ez is érdekelhet

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments